Werkgelegenheid openbaar vervoer

WERKGELEGENHEID OPENBAAR VERVOER
Openbaar vervoerwerk is vakwerk en moet een “echte” baan blijven! In het belang van jong en oud

Beste vakbondslid,

Wat is er aan de hand in Brabant?
Het contract met de provincie geeft nauwelijks ruimte voor uitbreiding van dienstregeling uren (DRU).
Er wordt van de vervoerders verwacht dat zij ieder jaar een voorstel doen voor het aankomende dienstregelingsjaar. Hierdoor ontstaat er een verschuiving van betaald werk van de zogenaamde dunne naar de dikke lijnen.

Werkgelegenheid openbaar vervoer: er is geen groei!
Het lijkt dus alsof er geen werknemers verdwijnen. Ook de lokale overheid slikt dit als zoete koek want het aantal fte’s blijft op sterkte. Maar zou je van een openbaar vervoerder ook geen groei van werkgelegenheid mogen verwachten? De dunne lijnen worden nu stapsgewijs omgezet naar vrijwilligersvervoer in de vorm van Buurtbusprojecten. Inmiddels zijn er alleen al in Brabant meer dan 50 buurtbusverenigingen! Voor iedere vrijwilligersvereniging zijn ongeveer 20-40 mensen nodig. Dit betekent dat er inmiddels circa 1600 vrijwilligers werken in het openbaar vervoer in Brabant!

fnv2

Race naar de bodem c.q. het afvoerputje gaat verder…
Nu wordt er weer een pilot gestart om ook in de steden (in dit geval Breda) te starten met vrijwilligersvervoer met een “wijkbus”. Het werk van de OV-sector wordt hierdoor – achter onze rug om – verder uitgehold met grote gevolgen van dien. Daarom gaat FNV Streekvervoer de strijd aan.

Robotisering
Strijd is ook noodzakelijk want de op handen zijnde robotisering (chauffeurloze bus) zal binnen enkele jaren zijn intrede doen! De testen met onbemande ritten zijn al in volle gang en er is al aangekondigd dat in 2018 de eerste onbemande rit met passagiers gaat rijden! Iedereen zal begrijpen dat de chauffeur overbodig zal worden en gaat verdwijnen! Die robotisering zal op de dikke lijnen plaatsvinden. Deze worden namelijk al vaak gereden op een – van het overige verkeer – afgescheiden baan. Daar is de invoering van de chauffeurloze bus dus heel eenvoudig.

Gevolgen vrijwilligerswerk voor de oude dagvoorziening van de werknemers van nu
Vrijwilligers zijn voor de werkgevers goedkope werknemers. Behalve een aanzienlijke vergoeding voor een feestavond (meer dan 5000 euro per vereniging) hoeft men geen loon en geen werknemerspremies en AOW-premie af te dragen. Wat de vrijwilligers en de huidige werknemers zich echter niet realiseren is dat de AOW voor de huidige gepensioneerden wordt opgebracht door de huidige werknemers. En de werknemers van nu willen straks ook gewoon AOW krijgen. Wie moet dat betalen als veel betaald werk verdwenen is? En wat betekent het feit dat er geen nieuwe werknemers komen voor het pensioen van de huidige werknemers?

Samen voor betaald werk en groei werkgelegenheid ook met het oog op de toekomst
Stop de race naar beneden, geen werk uitbesteden wat door ons hoort te worden gedaan (zowel buurtbus, wijkbus als 12m vervoer aan derden) en ook bescherming van onze oudere collega’s doordat zij bijvoorbeeld in de jaren voor hun pensioen op een buurtbus kunnen gaan rijden en zo in staat zijn om gezond hun pensioen te behalen. Banen voor jongeren: de jongeren, onze kinderen, willen ook een echte baan waarmee ze een toekomst kunnen opbouwen.

12 december 2016 ludieke actie op lijn 3 in Breda!

De kaderleden van de FNV gaan op 12 december op lijn 3 in Breda in gesprek met een aantal genodigden – gedeputeerde, directie Arriva, OR Arriva, politieke partijen Brabant, FNV Hoofdbestuur et cetera. Het is namelijk nodig dat iedereen zich gaat realiseren dat er een einde moet komen aan het vrijwilligerswerk in het openbaar vervoer. De gevolgen zijn groot voor jong en oud!

FNV Streekvervoer SAMEN voor echte banen.

Marlies Peeters, bestuurder FNV Streekvervoer
Kadergroep FNV Brabant Oost, West en Zuidoost
fnv2

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in FNV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.