Arriva test nieuw ticketsysteem voor cashloos betalen

Arriva kaartjes

 

Vervoerder Arriva start in maart in de stadsbussen in Alphen aan den Rijn en Gouda een proef met een nieuw ticketapparaat. Als de ervaringen met dit ticketapparaat positief zijn, zullen chauffeurs niet langer vooraf gedrukte kaartjes mee hoeven te nemen, omdat dit ticketapparaat na betaling meteen een kaartje print. De proef start in Gouda op 1 maart en op 6 maart in Alpen aan den Rijn.

Bij dit apparaat kunnen reizigers met een pinpas betalen en Arriva wil uiteindelijk alle bussen in Nederland voorzien van een ticketapparaat waarmee reizigers kaartjes kunnen kopen met hun pinpas. Dat kan zowel met een pincode als contactloos. De proef start in Gouda op 1 maart en in Alphen aan den Rijn op 6 maart en duurt tot eind maart.

Pinapparaat
In de twee steden is al veel ervaring opgedaan met betalen met de betalen per pin, want de stadsbussen zijn sinds november 2015 uitgerust met een pinapparaat. Deze pinapparaten worden tijdens de proef gekoppeld aan het nieuwe ticketsysteem van Arriva. Wanneer reizigers met hun pinpas betalen voor een ticket, print het systeem een ticket en dat kaartje geldt samen met het vervoerbewijs en de pinbon als betaalbewijs. Ook bij dit nieuwe systeem is dus nog steeds een apart pinapparaat nodig.

Arriva hoopt door deze proef uit te zoeken of het ticketapparaat aansluit bij de wensen die de vervoerder heeft én de wensen van de reizigers. De vervoerder wil vanaf 2018 geen contant geld meer hoeven te accepteren in de bussen, om zo de sociale veiligheid in de bussen te verhogen. Net als alle andere vervoerders, is Arriva in 2016 enkele keren opgeschrikt door overvallen van bussen. Overigens kunnen reizigers zolang deze proef gaande is nog gewoon met contant geld betalen bij de chauffeur.

Overleg reizigers
Om contant geld te kunnen weigeren uit bussen, is het van belang dat de techniek voor alternatieve betaalmethoden goed werkt en dat de reizigers op de hoogte zijn van het feit dat ze niet langer kunnen betalen met cash. Daarom vindt de vervoerder het belangrijk dat contant geld op een zorgvuldige wijze verdwijnt uit het busvervoer. Arriva zal de bevindingen en ervaringen van reizigers, buschauffeurs en het technische team na afloop evalueren en op basis daarvan besluiten of het apparaat verder wordt uitgerold.

Bron: logo rev20130122

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.