“Tekort aan buschauffeurs los je op met aantrekkelijke contracten”

1 juli 2017
“OV-bedrijven willen een ‘imagocampagne’ beginnen om het beroep buschauffeur aantrekkelijk te maken. Maar de beste imagocampagne die je kunt bedenken bestaat uit goede contracten voor nieuwe werknemers”, aldus onderhandelaar Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen. OV-bedrijven lieten vandaag weten dat zij op korte termijn een groot tekort aan buschauffeurs verwachten omdat ze weinig jongeren in dienst kunnen krijgen. “Wij willen na de zomer graag met werkgevers aan tafel arbeidsvoorwaarden afspreken die het beroep ook aantrekkelijk maken voor jonge en nieuwe buschauffeurs.”

“OV-bedrijven hebben afgelopen jaren slecht voor hun jonge medewerkers gezorgd door instromers vooral flexibele contracten aan te bieden. Sommige chauffeurs werken zelfs jaren achter elkaar voor de OV-bedrijven, zonder een vast contract te krijgen. Of de nieuwe instroom krijgt alleen maar kleine parttime contracten, waarbij ze geen enkele bestaanszekerheid kunnen opbouwen. Het is dan ook ronduit ongeloofwaardig dat men nu klaagt over een dreigend te kort aan instroom”, stelt Van der Meulen. “Als je echt wilt dat nieuwe buschauffeurs bij je blijven werken, dan geef je ze een vast contract.”

Van de Meulen vindt het te gemakkelijk dat de OV-bedrijven de oorzaak van het dreigende tekort vooral buiten zichzelf zoeken. “Men heeft het vooral over de aantrekkende economie en de bureaucratie. Dat is flauw, ze gaan voorbij aan hun eigen rol in het ontstaan van dit probleem”, aldus Van de Meulen.

Wil je het beroep aantrekkelijk maken, dan zul je moeten zorgen voor een redelijk salaris en perspectief en zekerheid in je loopbaan. “Vooral in die laatste twee hebben de werkgevers de boel behoorlijk laten versloffen, door telkens maar te kiezen voor flexcontracten en door weinig te investeren in scholing en ontwikkeling.”

Flex is boosdoener

Wat Van der Meulen betreft wordt het aantrekkelijker maken van het beroep buschauffeur inzet bij de komende cao-onderhandelingen die in september van start gaan. Ze ziet wel aanknopingspunten om het gesprek aan te gaan: “Maak van buschauffeur een baan waar je mee thuis kunt komen. De roep van werkgevers om meer te doen aan opleiding juichen we dan ook toe. Ook het idee om medewerkers meer vrijheid te geven in het zelf indelen van de roosters kan het vak aantrekkelijker maken.”

Van der Meulen: “Maar het belangrijkste knelpunt is de flex. Als werkgevers nieuwe buschauffeurs alleen maar tijdelijke contracten bieden, dan zullen jongeren liever voor een vak kiezen waar ze meer zekerheid uit halen. Investeer daarom in vaste banen.”

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Iets om over na te denken, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.