Vakbond dreigt met acties voor cao Streekvervoer

De werkgevers en vakbonden zijn er na onderhandelingen niet in geslaagd om een nieuwe cao af te sluiten voor medewerkers in het streekvervoer. Vakbond FNV eist maatregelen tegen de hoge werkdruk en loonsverhoging, maar vindt dat de werkgevers daarvoor niet ontvankelijk zijn. Acties zijn nu niet uitgesloten, laat FNV weten.actie

Deze cao geldt voor ongeveer 13.000 werknemers in de sector. Met die werknemers gaan de vakbonden eerst in gesprek, voor ze een besluit nemen over mogelijke acties. “Dat is nooit leuk, voor de reizigers niet en voor ons niet”, aldus Paula Verhoef, bestuurder van FNV Streekvervoer. “We beginnen met ludieke acties. Het is voor de werknemers een laatste redmiddel; dit is een noodkreet van de chauffeurs.”

Werkdruk
Een verlichting van de werkdruk is nu belangrijk, menen de vakbonden. De starheid van werkgevers op dit gebied viel daarom slecht bij de onderhandelaars. “Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de werknemers betreft echt op”, stelt Verhoef. De vakbond spreekt ook van een verstikkend regime, waar de rek volledig uit is.
Dit komt omdat de dienstregelingen steeds strakker worden. Er moet harder gereden wordt om de tijden nog te halen en de haast van chauffeurs gaat naar zeggen van FNV ten koste van de dienstregeling. “Met de steeds krappere dienstregeling voel ik me continu opgejaagd”, zo haalt de vakbond chauffeur Jolien aan. “Ik vind het erg dat het zo moet. Dit is allang niet meer om te lachen. Ik ben geen coureur, maar buschauffeur.”
Loonsverhoging
Voor de nieuwe cao eist FNV ook een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. Dat betekent ongeveer 3,5 procent, maar werkgevers bieden een stijging van gemiddeld 2 procent per jaar. En dit terwijl ze de klachten over de te hoge werkdruk niet serieus nemen. “Geen werknemer die dat accepteert”, verklaart Verhoef. “Zeker niet terwijl de druk aan alle kanten toeneemt.”

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in CAO OV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.