Donderdag landelijke staking streekbussen en regionale stoptreinen

Aanstaande donderdag staken in het hele land werknemers in het streekvervoer.
Er zullen op 4 januari daardoor minder of geen streekbussen en regionale stoptreinen rijden, meldt vakbond FNV dinsdag. Om 12.00 uur zou officieel het ultimatum verlopen dat de bonden aan de werkgevers hadden gesteld.

donderdag-landelijke-staking-streekbussen-en-regionale-stoptreinen

 

De werknemers in het streekvervoer willen afspraken over een vermindering van de werkdruk. Ook willen ze een loonsverhoging van 3,5 procent over twaalf maanden, waar de werkgevers niet meer dan 2 procent bieden.

De stakingen zullen donderdag de hele dag duren. Het nachtnet zal in de nachten van 3 en 4 januari en 4 en 5 januari wel gewoon rijden. Als werkgevers geen toezeggingen doen, zullen er “meer en langduriger” stakingen volgen, aldus de vakbond.

“Staken is voor niemand leuk”, zegt Paula Verhoef, onderhandelaar bij FNV Streekvervoer. “We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is heel hoog. Zo hoog dat we op dit moment helaas geen andere mogelijkheid meer zien.”

Geen plaspauzes
Chauffeurs zouden volgens de vakbond steeds vaker te maken hebben met roosters waarin vier uur achter elkaar gereden moet worden, geen plaspauzes krijgen en eventueel verloren tijd moeten inhalen in hun lunchpauze. “In veel bussen wordt elke minuut vertraging of voorsprong zichtbaar gemaakt op het dashboard. Dat geeft continue stress”, stelt Verhoef.

Volgens FNV hebben werkgevers inmiddels genoeg tijd gehad om afspraken te maken. Een recente brief van de werkgevers zou geen inhoudelijke reactie op het ultimatum hebben bevat.

In november liep het overleg tussen werkgevers en vakbonden over een nieuwe cao mis. De cao streekvervoer telt 12.000 werknemers.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in FNV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.