Qbuzz wint DAV met MerwedeLingelijn

Voor het eerst sinds de overname door Busitalia is het Qbuzz gelukt om een aanbesteding te winnen. De vervoerder mag vanaf eind dit jaar rijden in de Zuid-Hollandse concessie Drechtsteden-Albasserwaard-Vijfheerenlanden (DAV).

Q-link-590x290

De zittende vervoerder Arriva en EBS hadden het nakijken. Binnen de concessie valt het busvervoer in onder meer Dordrecht en Gorinchem en de exploitatie van de MerwedeLingelijn, de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Qbuzz start de nieuwe concessie grotendeels met nieuwe bussen. In Gorinchem en in Drechtsteden wordt in de stad het bestaande aantal elektrische bussen flink uitgebreid. Op de HOV-verbindingen krijgen reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen.
Qbuzz mag het vervoer verzorgen tot 2026 met twee keer de optie op verlening. Voor de exploitatie is een jaarlijks 23 miljoen euro subsidie beschikbaar. Qbuzz is opbrengstverantwoordelijk, wat betekent dat ongeveer een even groot bedrag uit de kaartverkoop moet komen.
Het netwerk gaat flink op de schop, waarbij de concentratie ligt op de dikke lijnen (de MerwedeLingelijn en de busdiensten tussen Gorinchem en Utrecht en Dordrecht en Utrecht). Ook komen er snellere busverbindingen naar Rotterdam. Voor de onderkant van de markt is er ruimte voor flexibele oplossingen met deelfietsen en -auto’s.
De vervoeder rijdt op dit moment in de concessies Groningen-Drenthe en de regio Utrecht. Ervaring met het rijden van treinen heeft het bedrijf niet, maar dat was ook geen eis in de uitvraag. Of het bedrijf een beroep doet op expertise van de Italiaanse spoorwegen, waar moederbedrijf Busitalia weer een dochter van is, of dat een partij als NS wordt ingeschakeld, is nog niet bekend. Na de zes weken bezwaarperiode worden de exacte plannen bekend.

Bron:

https://www.ovmagazine.nl/

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Aanbesteding, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.