Uitdroging achter het stuur heeft hetzelfde effect als dronkenschap

Erik Kouwenhoven 29-06-18, 05:00 Laatste update: 07:55

https://www.ad.nl/

Door de blijvend hoge temperaturen komende week worden automobilisten gewaarschuwd voor de gevaren van uitdroging achter het stuur. De symptomen van deze sluipmoordenaar blijken lastig te herkennen.

uitdroging

 

Het blijft nog minstens een week rond de dertig graden in Nederland. Goed nieuws voor zonaanbidders, maar de keerzijde is dat deze constant hoge temperatuur gevolgen hebben voor automobilisten wanneer ze niet genoeg water drinken. Dat blijkt uit gegevens van van de Universiteit van Loughborough. Onderzoekers van dit Britse instituut toonden enkele jaren geleden al aan dat zelfs milde uitdroging kan leiden tot bestuurdersfouten. Deze zouden gelijk zijn aan die van automobilisten die de limiet voor rijden onder invloed vier maal overschrijden.

Met behulp van een panel van mannelijke bestuurders in een simulator, ontdekten de onderzoekers dat het aantal gevaarlijke verkeersincidenten meer dan verdubbelde toen personen verkeerssituaties moesten beoordelen na een periode zonder vocht. De meest voorkomende fouten werden gemaakt doordat auto’s naast de rijbaan terechtkwamen en doordat er te laat werd geremd. Ron Maughan, hoogleraar Sport aan de universiteit en voorzitter van de Science Advisory Board van het European Hydration Institute: ,,We betreuren het rijden onder invloed van drank of drugs, maar we denken meestal niet aan de effecten van andere dingen die onze rijvaardigheid beïnvloeden en een daarvan is uitdroging.”

De aangetroffen foutenreeks is volgens Maugham vergelijkbaar met die van mensen met een alcoholgehalte in het bloed van 0,8 promille. Dat is vier keer meer dan de wettelijke alcohollimiet in Nederland. ,,Met andere woorden, chauffeurs en automobilisten die niet voldoende gehydrateerd zijn, maken hetzelfde aantal fouten als mensen die de alcoholgrens fors overschrijden”, aldus Maugham in de Britse krant Daily Mail. ,,Het probleem is dat bestuurders zich niet realiseren dat het drinken van een extra glas water voordat ze het huis verlaten de kans op een ongeluk verkleint.”

Het blijkt een misverstand dat een droge mond of dorst hebben een teken is dat je water moet drinken. In feite zijn dat volgens onderzoekers de laatste signalen en is uitdroging al aan de orde. Hoofdpijn, honger, vermoeidheid of slaperigheid, donkere urine, een droge huid, een slechte adem, slechte concentratie, spierkrampen en donkere kringen onder de ogen zijn de overige signalen van uitdroging. Een mens verliest per dag anderhalve liter vocht. Het drinken van koffie en thee is echter niet hetzelfde als water drinken, omdat de cafeïne juist vocht afdrijft. Ook frisdranken en vruchtensappen hebben niet dezelfde werking als water vanwege de suikers. Met andere woorden, alleen water helpt tegen uitdroging.

Bron : https://www.ad.nl/

PS

Als buschauffeur moet je dus drinken maar kan dat niet omdat je dan weer naar het toilet toe moet, zeker als je wat ouder wordt dan werkt alles niet meer zoals bij iemand van 30 jaar en als je niet drinkt,dan breng je de veiligheid ingevaar.( zie artikel )

Maar dat schijnt bij sommige directeuren niet erg belangrijk te zijn, als ze zelf voorzien zijn van gas, water en energie. + toilet.

Wees eens verstandig en denk is er over na om een goede oplossing te verzinnen. Want die zijn er je moet wel willen.

de website beheerder.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.