Minister vindt wachttijden CBR ‘kwalijk’ en gaat in gesprek

ENSCHEDE – Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat deze week in gesprek met het CBR over de problemen rondom de verstrekking van rijbewijzen. „Om in detail door te spreken hoe dit snel beter kan.”
Arjan te Bogt 21-01-19, 07:48

CBR minister Cora van Nieuwenhuizen infra en waterstaat vvd

 

Beroepschauffeurs, chronisch zieken en 75-plussers moeten voor het verlengen van hun rijbewijs eerst een gezondheidsverklaring kopen, invullen en opsturen naar het CBR. Als er op basis van die gegevens wordt getwijfeld aan iemands gezondheid – en dus de verkeersveiligheid – wordt door het CBR om een gezondheidsverklaring van een arts gevraagd. Pas wanneer die er ligt, en beoordeeld is, krijgt de bestuurder groen licht om naar de gemeente te gaan.

Maanden wachten op rijbewijs

Dát traject is al tijdrovend – er gaat door de correspondentie al snel weken tot maanden overheen – maar daarnaast heeft het CBR de boel niet op orde. Tientallen Twentse ouderen meldden zich bij de Twentsche Courant Tubantia na het verhaal van gedupeerde Annie Rouwenhorst (75) uit Beckum; een vrouw die vier maanden nadat ze de procedure in gang had gezet nog geen nieuw rijbewijs had. Zij is inmiddels geholpen, maar vele anderen nog niet.

„De gewone burger wordt de dupe van een falend overheidssysteem”, zegt Ruud van den Berg. De beroepschauffeur is al weken druk doende de problemen aan te kaarten. „De wachttijden hebben dramatische vormen aangenomen”, geeft hij aan. „Beroepschauffeurs, kleine zelfstandigen en zzp’ers komen zonder inkomen te zitten. Chronisch zieken, die aangewezen zijn op hun soms speciaal aangepaste auto, kunnen deze niet gebruiken. En 75-plussers verliezen hun zelfredzaamheid.”
Overgang naar digitaal

Het CBR zelf heeft erkend dat het momenteel erg druk is en dat dit voor problemen zorgt. De instantie wijt dat aan de overgang van papier naar digitaal. Er wordt ‘met man en macht aan gewerkt’, aldus een woordvoerder. Zo is bijvoorbeeld de klantenservice uitgebreid. Iets wat hard nodig was; een half uur telefonisch in de wacht staan is eerder regel dan uitzondering.

De klachten hebben inmiddels politiek Den Haag bereikt. De SP, PVV en het CDA eisten in een debat actie van de minister. „Ook mijn mailbox loopt vol met berichten van mensen die aangewezen zijn op hun rijbewijs en die door de lange wachttijden niet hun rijbewijs krijgen”, reageerde Van Nieuwenhuizen. „Dat vind ik ook kwalijk.”

Deze week gaat ze daarom met het CBR in gesprek, ze deed de toezegging de Tweede Kamer na dat gesprek direct te informeren.

Bron:

Tubantia

https://www.tubantia.nl/

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.