Eisen opvolger OV-chipkaart overhandigd

door Redactie OV-Magazine in rubriek reizigers
1 reactie

Schaf de OV-chipkaart niet af totdat de nieuwe betaalmiddelen in het ov aan alle wensen voldoen. Dat is het standpunt van Rover.

De reizigersvereniging stelde samen met andere consumentenorganisaties het Manifest OV-betalen (pdf) file://D:\Documenten & Settings\PDF\2019\Openbaar vervoer\Manifest-OV-betalen.pdfop. Hierin staan de voorwaarden voor de opvolger voor de OV-chipkaart.

 

Donderdag 14 februari hebben vervoerbedrijven, het ministerie van IenW en de provincies het manifest ‘De reiziger centraal’ in ontvangst genomen. In dit manifest richten de consumentenorganisaties in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) zich op de nieuwe betaalsystemen in het openbaar vervoer. Op dit moment worden die door ov-bedrijven en Translink ontwikkeld. Gedacht wordt onder andere aan reizen met de bankpas en een nieuwe betaalpas die de OV-chipkaart moet vervangen.

Rover ziet wel brood in de nieuwe betaalmiddelen. “Er liggen nu kansen om de systeemfouten van de OV-chipkaart recht te trekken en te zorgen voor nieuwe betaalmiddelen waarbij de reiziger echt centraal staat”, stelt Rover-directeur Freek Bos. Eerder deze week werd duidelijk dat reizigers nog steeds melding maken van verschillende systeemfouten. Ze ontvangen soms geen korting omdat niet altijd het juiste reisproduct wordt herkend. Daarnaast maken reizigers melding van een verkeerde registratie van de reisroute, terwijl tijdstippen ook niet blijken te kloppen.

Eén keer inchecken
De organisaties willen dat de opvolger van de OV-chipkaart aan een aantal verwachtingen voldoet. Zo moeten de nieuwe betaalmiddelen de reiziger geen extra geld kosten en moet het telkens in- en uitchecken per vervoerder tot het verleden gaan behoren. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven sprak eerder al de hoop uit dat nieuwe betaalsystemen zouden zorgen voor een enkele in- en uitcheck.

OV-chipkaart niet afschaffen
Voordat de nieuwe betaalmiddelen aan alle verwachtingen voldoen, zou de OV-chipkaart niet afgeschaft mogen worden. “Door het nieuwe betaalsysteem nu hierop vooraf in te richten, worden hoge kosten achteraf voorkomen”, zegt Freek Bos. De consumentenorganisaties waarschuwen voor een herhaling van het verleden, toen de strippenkaart al werd afgeschaft terwijl de OV-chipkaart nog de nodige kinderziektes had.

Op de foto van links naar rechts: NOVB-voorzitter Sybilla Dekker, Rover-directeur Freek Bos, staatssecretaris Stientje van Veldhoven en voorzitter van de ROCOV’s Jan van Leijenhorst.

Bron:

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.