Ook NS-personeel staakt voor beter pensioen

NS staakt ook

 

Door een landelijke pensioenactie op maandag 18 maart, zullen er voor 07.06 uur van een aantal grote stations geen NS-treinen vertrekken. NS-medewerkers voeren sowieso actie op standplaatsen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Maastricht en Heerlen. Daardoor wordt de dienstregeling pas weer na 07.06 uur opgestart.

Met de staking proberen de vakbonden het kabinet te bewegen de pensioenleeftijd vast te zetten op 66 jaar. Wim Eilert, bestuurder bij spoorvakbond VVMC: “Onze achterban werkt in dubbele onregelmatigheid. Deze medewerkers hebben de grootste moeite om gezond de pensioenstreep te halen. Voor hun is het dus van het grootste belang om de AOW-leeftijd terug te dringen.”
66 minuten

Eigenlijk wordt maandagochtend symbolisch 66 minuten gestaakt, van 06.00 uur tot 07.06 uur. Maar dit leidt er effectief toe dat de dienstregeling pas om 07.06 uur van start gaat. En niet alleen op het spoor zullen de effecten van de actie gevoeld worden, want ook het stadsvervoer zal niet voor 07.06 uur rijden en in Limburg vertrekken de treinen en bussen pas na 07.00 uur. Het gaat namelijk om een landelijke actie en de spoor- en OV-vakbonden hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

“Het kan dus zijn dat als je altijd vroeg begint, je voor één keer later dan anders op je werk bent”, aldus Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor. “Maar we geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.”

Er wordt in meerdere sectoren gestaakt, nadat vorig jaar de onderhandelingen over het pensioen vastliepen. De vakbonden hebben nu enkele eisen. Niet alleen moet de pensioenleeftijd worden bevroren, maar ze vragen ook een indexatie van het pensioen voor elke leeftijd. Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen, stelt: “Ook de aanpassing van de pensioenregeling moet door de overheid eerlijk gecompenseerd worden.”

Bron:logo-site-header

Alles staakt behalve sommige streekbussen.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Ook NS-personeel staakt voor beter pensioen

  1. DR. Verhickel schreef:

    Die chauffeurs willen blijkbaar wel werken tot hun 70ste of langer. Wel triest dit te moet constateren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.