Zij staakten vandaag: ‘Eerst zou ik in 2014 met pensioen gaan. Nu moet ik nog 5 jaar’

Het was een drukte van belang vanmorgen op het busstation Heinenoord. Niet met bussen, maar wel met buschauffeurs. “We staken niet meer voor onszelf, maar wel voor onze jongere collega’s. Die krijgen het straks allemaal voor hun kiezen,” zegt chauffeur Aad Lanser (62).

stakende-buschffeurs-800x500

 

De buschauffeurs van Connexxion staken net als andere werknemers in het openbaar vervoer tegen hogere pensioenleeftijden. De vakbonden willen dat die leeftijdsgrens voor werknemers in het streekvervoer 66 jaar is en blijft. Nu loopt dat op tot 67 jaar en drie maanden in 2024 en afhankelijk van de levensverwachting kan dat nog hoger worden.

‘Zo’n pensioenleeftijd zei me vroeger niets’

De pensioenleeftijd van chauffeur Aad staat inmiddels al vast. Hij moet heel wat langer dan hem in 1985 bij het begin van zijn dienstjaren werd verteld. “In 2014 nemen we afscheid van elkaar, was het verhaal toen. Nu moet ik nog vijf jaar. Toen ik jonger was, zei zo’n pensioenleeftijd me niks – net als bij veel jongeren nu. Toen deed ik vroege diensten, late diensten en kluste ik er daarnaast nog bij. Nu merk ik het wel als de wekker voor de derde dag op rij om 5.00 uur gaat. Het wordt echt zwaarder als je ouder wordt.”

Met zijn collega Ton Vuijk (63) is Aad chef staking in de Hoeksche Waard. “Voor onszelf heeft het geen zin meer. Maar we vinden het wel belangrijk dat we met zijn allen één lijn trekken. Daarom rijdt er vandaag geen bus in de Hoeksche Waard. Morgen weer.”

Wat ze nou eigenlijk doen tijdens de staking? Buschauffeur Aad: “We drinken hier koffie met elkaar, tekenen het stakingsregister en laten ons zien. We zijn aanwezig. Thuis op de bank gaan zitten is geen staken.

”Door Rosanne Buitendijk 28 mei 2019

logo-padingless Hoeksche Waard

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen, FNV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.