Vakbonden: concurrentiestrijd gaat ten koste van OV-werknemers

De regionale vervoerders vechten een ruzie uit over de rug van circa 1.200 werknemers van Keolis, Arriva en Qbuzz. Dat vinden de vakbonden CNV Vakmensen, FNV en de VVMC. Vervoerder Qbuzz blijft ontbreken aan de onderhandelingstafel en dus komen de gesprekken over een nieuwe cao Multimodaal maar niet van de grond. aanbesteding ten koste van werknemers

Woensdag sturen de vakbonden een brief aan de werkgevers met een dringend verzoek om uiterlijk vrijdag 7 februari te reageren. Bovendien starten de bonden alvast met de organisatie van actiebijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten worden reizigers geïnformeerd en acties voorbereid.
Met drie partijen om tafel

De situatie speelt al langer, want eind vorig jaar wilden Arriva en Keolis de onderhandelingen voor een nieuwe cao beginnen zonder Qbuzz. Sinds die vervoerder het OV in de concessie DMG mag verzorgen, vallen echter verschillende Qbuzz-medewerkers onder de cao Multimodaal. Daarom maakten de bonden duidelijk dat alle drie de vervoerders bij het overleg aanwezig moeten zijn. Tot nog toe is daar geen sprake van.

“Het cao-overleg komt niet van de grond, dat is frustrerend”, constateren de vakbonden. “De vervoersbedrijven gunnen elkaar weinig en voeren een felle concurrentiestrijd. Die gaat ten koste van de werknemers, want die zitten voorlopig nog steeds zonder cao. Dat is voor ons onacceptabel, de werkgevers schofferen daarmee niet alleen de bonden, maar vooral ook de mensen die dagelijks voor hen aan het werk zijn.”
Slechte voorbereiding

Zelfs aan het eerste gesprek in november hebben de vakbonden geen goed gevoel overgehouden. Keolis en Arriva hadden volgens de drie partijen nog geen enkel voorstel voor een nieuwe cao. “Het was gewoon niet goed voorbereid”, zeggen de drie onderhandelaars Wim Eilert van VVMC, Brigitta Paas van FNV en Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen. De bonden eisen een loonsverhoging en maatregelen om het pensioen op een gezonde manier te halen

bronlogo-site-header

Inge jacobsAuteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van OVPro en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Aanbesteding, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.