Direct een boete van 313 euro voor agressie in het OV

agressie in het OV dan € 313 boete

De OV-sector gaat agressieve reizigers aanpakken door onmiddellijk een boete van minimaal 313 euro uit te schrijven. Dit lik op stuk-beleid lanceert Connexxion komende week samen met vervoerder Keolis. De boete van 313 euro komt bovenop de straf die Justitie een dader kan opleggen voor bijvoorbeeld bedreiging, vandalisme of geweldspleging.

Dit vertelt Connexxion tegen De Telegraaf. Die directe boete is in 2017 getest in Utrecht. U-OV heeft gebruikgemaakt Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA), wat inhoudt dat de vervoerder de gemaakte kosten door een agressie-incident direct mag verhalen op de dader. Dit omdat zulke gebeurtenissen niet alleen impact hebben op chauffeurs, bestuurders en veiligheidsmedewerkers, maar ook forse kosten veroorzaken door de bijvoorbeeld verloren manuren en de inzet van traumahulp.
Vermindering

De boete mag straks worden uitgeschreven door de boa’s die bij de vervoerders werken. Dat gebeurt direct via een brief, zodat daders veel sneller met het gevolg van hun daad geconfronteerd worden. Later kunnen ze dan ook nog van de rechter een boete of taak- of celstraf krijgen, maar dit staat los van elkaar. Stichting SODA houdt zich bezig met de begeleiding, zoals instructies voor de boa’s en zal zorgen voor de inning van de bedragen.

Volgens directeur Arie van Os van de stichting SODA was de proef in Utrecht een succes. In sneltrams zorgde de directe boete voor een sterke vermindering van het aantal zware incidenten en ook de recidive was beduidend minder. Dit beleid heeft dus een preventieve werking, concludeert de stichting. Connexxion hoopt ook dat hierdoor de overlast en de agressie in het OV hierdoor beteugeld kan worden.
Landelijke invoering

SODA zegt te hopen dat dit beleid op termijn in heel Nederland wordt ingevoerd. Vervoerder Arriva zegt de proef met interesse te volgen en later dit jaar te besluiten of het zich wil aansluiten. In een reactie vertelt NS dat het momenteel al civielrechtelijke schadezaken aanspant als dat nodig is. Daarin trekt de spoorvervoerder een eigen plan, waarbij medewerkers altijd zo goed mogelijk gesteund worden als ze aangifte doen bij de politie.

Bronlogo-site-header

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Connexxion, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.