Streekvervoerders: ‘Verdeel het ov-geld eerlijk’

De vijf streekvervoerders in Nederland willen een gedeelte van de 10 miljoen euro die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) beschikbaar stelt om geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan. Dat schrijft de overkoepelende stuurgroep Sociale Veiligheid Streekvervoerders (SVS) woensdag in een brief aan Dijksma.af8ec10c92a8084eace11d3c9c4e43c6-1455714894

 

„Op zichzelf onderschrijven wij van harte het initiatief om te komen tot een veiligheidsaanpak, waarin concrete, ambitieuze maar ook realistische doelstellingen worden afgesproken”, aldus Juul van Hout, voorzitter van de SVS en directeur van Connexxion OV.

„Het kabinet én de Tweede Kamer lijken zich echter onvoldoende bewust van de urgentie om dit groter wordende maatschappelijke probleem voor het gehele openbaar vervoer adequaat aan te pakken.” De streekvervoerders die zich bij de stuurgroep hebben aangesloten, zijn Connexxion, Arriva, Syntus, EBS, Qbuzz en Veolia.

Incidenten

Het steekt de vervoerders dat wederom de Nationale Spoorwegen (NS) aanleiding is voor het overleg en opnieuw het meeste geld krijgt. Van de aangekondigde 10 miljoen zou de helft of meer ten goede moeten komen aan het streekvervoer, meent de stuurgroep.

Lees ook: Mobiele ov-chipkaartlezer tegen ergernis in het ov

„We worden in minimaal gelijke mate of erger geconfronteerd met zware incidenten op het gebied van sociale onveiligheid, terwijl het aantal toezichthouders zowel in absolute als in procentuele zin aanzienlijke geringer is’”, aldus Van Hout.
Profiteren

Van maatregelen die vorig jaar werden aangekondigd, zoals het versnelde invoeren van de toegangspoortjes tegen zwart- en grijsrijders, heeft het streekvervoer nauwelijks kunnen profiteren. Stads- en streekvervoerders hebben daar nog dagelijks last van, terwijl „geld voor een versnelde invoering van betalingsmogelijkheden zonder contant geld helaas nog ontbreekt”.

De oplossing waar Dijksma op inzet, het oprichten van flexibele veiligheidsteams, werkt ook in het streekvervoer. Dat zei Van Hout woensdagochtend in een interview met BNR. „Die hebben wij gehad in het streekvervoer en die werkten buitengewoon goed. Dat was een pilot bij een aantal bedrijven en die is in 2012 helaas ter ziele gegaan wegens gebrek aan middelen.” Tijdens de proefperiode zakte het aantal incidenten met een kwart.

Het streekvervoer heeft wel financiële steun nodig. „Menselijk toezicht helpt maar dat kost wel geld”, aldus de Connexxion-topman. In de Tweede Kamer vindt er vandaag een overleg plaats over veiligheid in het openbaar vervoer.

Bron Metro

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.