Het geld gaat van de bus! Arriva zet de eerste stap

fnv streek

 

Eindelijk is het eerste schaap over de dam! Na veel praten, steeds weer het onderwerp onder de aandacht brengen en zelfs actiedreigingen, is er uiteindelijk een akkoord gesloten afgelopen vrijdag. Oprecht een Goede Vrijdag!

Welke afspraken zijn er gemaakt?
” Arriva heeft toegezegd het geld van de bus af te halen. Op 1 mei maken ze de datum bekend wanneer dat precies zal zijn.

” Op 1 januari 2017 start er wel in Den Bosch en Tilburg een proef met de nieuwe apparaten die Arriva wil gebruiken. Daarbij wordt het mogelijk om met pin en ov chip te betalen in de bus.
” Er vindt met regelmaat overleg plaats tussen vakbonden en directie over de voortgang van het project. Daar worden ook verdere afspraken gemaakt rondom de veiligheid tot de tijd dat het geld daadwerkelijk van de bus af is.
” De maatregelen die in Brabant zijn afgesproken, blijven van kracht totdat er landelijk iets anders is afgesproken tussen vakbonden en directie

Deze afspraken waren niet tot stand gekomen zonder samenwerking met de ondernemingsraad van Arriva en de lokale kaderleden. Hulde aan een ieder die eraan heeft meegewerkt. Het is een grote stap naar de veiligheid van de chauffeurs.

Andere vervoerders
Arriva lukt het om het geld van de bus te halen. Vraag is wel waarom anderen dat niet kunnen? Hoeveel chauffeurs moeten er nog overvallen worden voordat alle bedrijven door hebben dat het geld van de bus af moet? Het is niet veilig om met geld rond te rijden! Daarom gaan we in gesprek met andere vervoerders om het geld van de bus af te halen. En als ze niet willen praten en toezeggingen doen, moeten we misschien maar gaan kijken naar actie voeren!

In Almere zijn ze al bereid om actie te voeren. Daar loopt een ultimatum tegen de gemeente. Die was niet bereid om fatsoenlijk aandacht te besteden aan sociale veiligheid in het bestek. Als ze niet voor 5 april over de brug komen, rijden er geen bussen in Almere die dag.

Op 13 april gaan we ook overleggen met het ministerie over sociale veiligheid.

De eerste stap is gezet. De vraag is nu alleen; wie volgt?

Paula Verhoef en Jan Heilig
Bestuurders FNV streekvervoer

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.