GVB stopt met contant geld op de bus

Met ingang van 26 maart is het niet meer mogelijk om met contant te betalen op Amsterdamse bussen. De Vervoerregio heeft GVB daarvoor toestemming gegeven. Per 1 januari 2018 is het helemaal gedaan met cash in het Amsterdamse ov.

GVB reizigers-590x290

Het contant betalen op de nachtbussen stopt al eind deze maand. Het GVB zet mobiele serviceteams in bij drukke haltes om reizigers te informeren over de voorverkoop. Sinds vorig jaar kunnen nachtreizigers al reizen op saldo, wat het aantal contante betalingen volgens GVB al fors heeft verminderd. Bovendien konden mensen met een kleine beurs in oktober en december tegen een sterk gereduceerd tarief een OV-chipkaart met reissaldo kopen. Die actie wordt in maart en april herhaald.

Een serie overvallen op buschauffeurs begin 2016 was aanleiding om de kaartverkoop te stimuleren bij kaartautomaten en voorverkooppunten in de stad (winkels, hotels en servicebalies) en op luchthaven Schiphol. Het contant afrekenen van kaartjes op een voertuig kan volgens GVB bovendien zorgen voor oponthoud bij de halte. De meeste reizigers die hun kaartje contant afrekenen zijn toeristen. Die nemen volgens GVB vooral de tram, waar het per 1 januari volgend jaar niet meer mogelijk is om contant te betalen. “Dat wordt echt de grote omslag”, aldus Eric Bosman van GVB. Jaarlijks verkoopt het vervoerbedrijf volgens hem 8,2 miljoen losse kaartjes op de tram, tegenover een kleine 2 miljoen op de bus.

De verkoop van dag- en kinderkaarten werd begin 2016 al van de bus gehaald. Ook begon GVB meteen met het inbouwen en testen van pinapparaten in alle 200 bussen. Mochten reizigers toch vergeten zijn om vooraf een kaartje te kopen of onvoldoende saldo op hun OV-chipkaart hebben, dan kunnen ze betalen met pinpas of creditcard.

Reizigersvereniging Rover vindt de uitfasering van contant geld op de bus veel te vroeg. “Contant geld is nog altijd een wettig betaalmiddel”, aldus Rover-woordvoerder Chris Vonk. “Wat doe je straks dan met een reiziger die geen OV-chipkaart of pinpas heeft? Laat je die dan gewoon staan?”

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.