Schonere bussen met satellietgestuurde versnellingsbakken in regio Haarlem-IJmond

connexxion

 

Connexxion gaat het openbaar vervoer in de regio Haarlem-IJmond verzorgen. De nieuwe concessie levert vooral schonere bussen op.
De concessie Haarlem-IJmond gaat om het openbaar vervoer per auto en bus in de gemeenten Haarlem, Heemstede, Zandvoort, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. De concessie gaat in september 2017 van start en duurt tien jaar.
Bij de officiële ondertekening van de overeenkomst werd bekend gemaakt dat vooral wordt ingezet op verdere verschoning van het bussenpark.

Gestart wordt met 56 van de huidige gasbussen (op groen gas), 16 nieuwe elektrische bussen en 28 nieuwe diesel Euro VI bussen. Bij de start van de concessie betekent dat 60% minder uitstoot van CO2. Na 3 jaar worden de 56 gasbussen vervangen door elektrische bussen. Vanaf dat moment is er 80% minder CO2-uitstoot t.o.v. de oude concessie. Ook de uitstoot van NOx en fijnstof wordt – in het 2e deel van de concessieperiode – met 90% respectievelijk 44% teruggebracht.
Onder meer speciale banden moeten gaan zorgen voor minder geluidshinder. Verder worden nieuwe bussen uitgerust met een snelheidsbegrenzer, cruisecontrol en automatische motoruitschakeling op eindpunten.
Ook wordt gebruik gemaakt van satellietgestuurde versnellingsbakken: op basis van GPS-coördinaten herkent de automatische versnellingsbak een locatie en wordt de uitstoot geminimaliseerd door zo zuinig mogelijk te schakelen of door bijvoorbeeld de snelheid te begrenzen.

Bron: Bron verkeersnet

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Connexxion. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.