Ook 1 mei staking streekvervoer

30-04-2018Mariëtte van Dijk (persvoorlichting)
De staking maandag in het streekvervoer is in bijna het hele land goed verlopen. Werkgevers hebben zich professioneel gedragen, alleen bij Connexxion voelden sommige chauffeurs zich geïntimideerd, zij werden aangemoedigd door de werkgever om vooral niet mee te staken. Ook morgen wordt gestaakt in het streekvervoer tot 23:00 uur.

Paula Verhoef, cao-onderhandelaar FNV Streekvervoer: Alle stakers hebben zich inmiddels geregistreerd en meer dan 85% van het personeel heeft het werk neergelegd. Sinds 6:00 uur ’s ochtends ligt in het hele land het streekvervoer volledig plat. Op 1 enkele bus na, die ’s ochtends nog reed in Haarlem en Groningen met uitzendkrachten, echter zonder passagiers.’

Verhoef: ‘Het handelen van Connexxion getuigt niet van goed werkgeverschap. Zo werden chauffeurs zondagavond thuis gebeld met de vraag of ze maandag mee zouden doen met de staking. Formeel mag dit, maar vooral jonge chauffeurs met een tijdelijk contract voelden zich geïntimideerd en durfden uit angst om geen contractverlenging te krijgen, niet meer te staken. Ook mochten chauffeurs zich niet op de stallingen registreren als staker, dus moesten alternatieve locaties worden gebruikt.’

Ook morgen 1 mei wordt gestaakt- Dag van de Arbeid
Ook morgen, dinsdag 1 mei wordt er gestaakt tot 23:00 uur ’s avonds. Alle stakende chauffeurs verzamelen zich ’s middags om 14:00 uur in Den Haag voor De Dag van de Arbeid. Duizenden leden van de FNV lopen dan een mars door de Hofstad.

Verhoef: ‘Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand.’

Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen. De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal.

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in CAO OV, Connexxion, FNV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.