FNV: werkdruk per OV-bedrijf aanpakken gevaar bij marktwerking

De stakingen voor een betere cao OV hebben de vervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz aangespoord om maatregelen op te stellen om de werkdruk voor buschauffeurs te verminderen. Maar voor de vakbonden is de aankondiging absoluut niet concreet genoeg en de vakbonden willen geen aparte afspraken per bedrijf. “Dan kun je bij een aanbesteding concurrentie krijgen op de arbeidsvoorwaarden”, aldus bestuurder Wilfred Jonkhout van FNV Streekvervoer. werkdruk gevaar bij markwerking

 

De werkgevers in het openbaar vervoer, verenigd in de VWOV, komen nu zelf met plannen tegen de werkdruk omdat de cao-onderhandelingen volledig zijn vastgelopen. Er wordt al wekenlang gestaakt in het streekvervoer, maar nog steeds lijken de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Wijziging roosters
De werkgevers voelen zich daardoor nu opgeroepen om de roosters onder de loep te nemen en aan te passen op plekken waar dit volgens hen nodig is. “Het merendeel van de diensten bij de aangesloten bedrijven biedt voldoende ruimte voor pauzes. Diensten waar dit wel een probleem is, verbeteren we door gericht actie te ondernemen”, stelt Fred Kagie, voorzitter van de VWOV.

De werkgevers denken dat algemene afspraken voor de gehele sector niet nodig zijn, omdat de situatie overal anders is. Daarom wordt er ook een ander plan gemaakt per bedrijf. De vervoerders willen in ieder geval de roosters dusdanig opstellen dat wordt voorkomen dat pauzes tijdens de spitsuren vallen en rijtijdanalyses die duidelijk maken waar knelpunten ontstaan.

Verder willen ze reële keertijden opstellen en meer rekening houden met verstoringen, die kunnen ontstaan bij evenementen of door openstaande bruggen. Kagie: “We zorgen er in alle bedrijven voor dat er, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Werknemers zullen per bedrijf worden geïnformeerd over de aanpak die daar wordt gevolgd.”

Concrete voorstellen
De vakbonden brengen daar tegenin dat het hier nog steeds niet gaat om concrete toezeggingen. Zo is het niet genoeg dat chauffeurs de gelegenheid krijgen om naar het toilet te gaan; FNV wil dat de werkgevers hier ook werkelijk minuten aan verbinden. “De werkgevers hebben gezegd dat ze per bedrijf afspraken willen maken met de medezeggenschapsraad”, verklaart Jonkhout. “Daarmee zijn er geen concrete toezeggingen gedaan en de voorstellen zijn ook niet aan de vakbonden gedaan.”

De vakbondsbestuurder benadrukt dat FNV er absoluut geen voorstander van is om afspraken per bedrijf te maken. “Dan geldt er in elk bedrijf iets anders. In marktwerking is dit een groot gevaar, omdat je concurrentie kunt krijgen op arbeidsvoorwaarden en bedrijven hebben toch vaak de neiging om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als je in de cao afspraken maakt voor de hele sector, heb je een goede basis waar werkgevers zich aan moeten houden.”

Winterrooster
Kagie legt uit dat de werkgevers besloten hebben om zelf maatregelen te gaan uitwerken, omdat de tijd begint te dringen. “Wij moeten stappen zetten voor het winterrooster. De acties van FNV en CNV maken dat wij de planning anders niet gaan halen.” Er lijkt op korte termijn namelijk weinig kans te zijn op een onderhandelingsresultaat voor de cao OV, omdat de eisen van de vakbonden onverenigbaar lijken met de voorstellen van de vervoerders.

De werkgevers gaan de roosters dusdanig inrichten dat er elke 150 minuten ruimte is om naar het toilet te gaan, maar blijven stellen dat het niet mogelijk is om chauffeurs 5 minuten extra betaalde pauze te geven na 2,5 uur werken. De kosten daarvoor zijn gewoon te hoog en bovendien zou dit als maatregel niet nodig zijn.

Loonsverhoging
Bovendien kunnen de vakbonden en streekvervoerders het niet eens worden over de loonsverhoging. Eerder werd nog een akkoord gesloten voor een verhoging van 8,3 procent in drie jaar, maar ondertussen vragen de vakbonden meer geld. Onterecht, menen de vervoerders. “De gemiddelde leeftijd van een chauffeur is 55 jaar”, vertelt Kagie. “Een fulltime-chauffeur van die leeftijd heeft nu 28 vakantiedagen, 26 ATV dagen, doorbetaalde pauzes en verdient ruim 2300 euro netto. Daar doen wij met ons bod nog gemiddeld 2,75 procent per jaar bij de komende drie jaar.”

De werkgevers houden er rekening mee dat de sector het een tijd zonder cao moet gaan stellen. “Het ziet ernaar uit dat we – door de houding van de bonden – een periode ingaan zonder collectieve arbeidsvoorwaarden”, aldus Kagie. “Wij nemen als bedrijven onze verantwoordelijkheid. Met deze aanpak nemen we concrete maatregelen nemen om de werkdruk aan te pakken op de plekken waar dat nodig is.”

Staking
Voor de vakbonden is dit in ieder geval geen reden om te stoppen met de acties. Dinsdag staken chauffeurs in de regio Haaglanden en zullen er geen bussen uitrijden vanaf garages in Den Haag, Zoetermeer, Delft en Maasdijk en FNV heeft al laten weten op donderdag ook te gaan staken in de regio’s Zaandam, Waterland en Almere. “Iedereen is gebaat bij goede afspraken in de cao, zodat mensen op lange termijn weten waar ze aan toe zijn”, aldus Jonkhout.

Bron:

https://www.ovpro.nl/

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in CAO OV, Connexxion, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.