extra informatie gezondsheidsverklaring beroepsvervoer

fnv1

Beste vakbondsleden,

Onderstaande informatie ontvingen we van het CBR over de behandeltermijn gezondheidsverklaring beroepsvervoer. Voor jullie als buschauffeurs ook goed om te weten.

Met vriendelijke groet,

Brigitta Paas,bestuurder personenevervoer.
E Brigitta.Paas@fnv.nl

Extra informatie gezondheidsverklaring beroepsvervoer
CBR heeft gereageerd op de klachten over de lange behandeltermijn. Specifiek voor beroepschauffeurs komt ze met een oplossing om te voorkomen dat mensen hun rijbewijs niet op tijd verlengd krijgen. Lees het volledige bericht hieronder. We raden aan om uw chauffeurs te attenderen op de lange behandeltermijn en de noodzaak zelf op tijd te beginnen met de procedure.

CBR was begin januari in het nieuws rondom de gezondheidsverklaring voor chauffeurs. Het is erg druk bij de afhandeling van deze gezondheidsverklaringen, zoals we in november 2018 meldden. Door de drukte kan het verwerken van uw verklaring momenteel helaas langer dan vier maanden duren.

Hoe komt dit?
De stijging in het aantal rijexamens, vooral bij het beroepsvervoer, en de vergrijzing zorgen voor een toename van het aantal gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken. In 2018 lag het aantal op circa 650.000, zo’n 8% meer dan in 2017. Daarnaast werkt het CBR aan de verbetering van de online dienstverlening: het nieuwe systeem en de andere manier van werken zijn nodig om sneller te kunnen werken. In de loop van 2019 zijn de eerste resultaten hiervan merkbaar. Maar op dit moment versterkt het de drukte.

Krijgen beroepschauffeurs voorrang?
Ja. Juist omdat we wéten hoe belangrijk uw rijbewijs is hebben we het proces zo ingericht dat beroepschauffeurs voorrang krijgen.

Ongeveer 60.000 mensen met het C- en D-rijbewijs vernieuwden vorig jaar het rijbewijs. Er kwamen daarnaast ca. 20.000 nieuwe groot-rijbewijsbezitters bij. In 2018 kreeg ruim 98% van de mensen met een groot rijbewijs (CDE) binnen de vier maanden duidelijkheid, 99% binnen vijf maanden.

Desondanks duurde het in 2018 bij een kleine 2% van de mensen met een groot rijbewijs (dit zijn niet allemaal beroepschauffeurs) langer dan 4 maanden. Het CBR betreurt dit. Chauffeurs die zich melden omdat hierdoor hun rijbewijs op korte termijn dreigt te verlopen, worden met spoed geholpen. Daarvoor is er dit contactformulier.

Duidelijkheid
Doordat de medische beoordeling langer duurt dan chauffeurs van ons gewend zijn, krijgt onze klantenservice veel vragen over de status van de gezondheidsverklaring. Door de drukte en alle vernieuwingen kan het bovendien tijdelijk langer duren voordat een papieren poststuk in het systeem zichtbaar is. De klantenservice kan dan niet meteen duidelijkheid geven. We werken met man en macht om dit snel op te lossen.

Van een papieren naar een sneller digitaal proces
Om u sneller duidelijkheid te kunnen geven gaat CBR over van een papieren proces naar een digitaal proces voor de gezondheidsverklaring. We zitten nu in een overgangssituatie. Hierbij werken we zowel met het oude als met het nieuwe systeem.

In november zijn we gestart met een pilot voor beroepschauffeurs waarbij de informatie-uitwisseling tussen bedrijfs- en Arboartsen en CBR digitaal plaatsvindt, via ZorgDomein. Vanaf deze week kunnen alle beroepschauffeurs hiervan gebruik maken, wat grote tijdswinst oplevert, alleen al omdat er geen post verzendtijd meer is, en een medisch rapport of formulier alleen opgestuurd kan worden als alle informatie compleet én leesbaar is, waardoor voorkomen wordt dat eerst nog tijd verloren gaat met het compleet maken van het dossier voordat deze in behandeling wordt genomen.

Wat kunt u zelf doen? Digitaal gaat sneller.

Begin meteen, zodra u bericht van de RDW krijgt, dit is 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt.
Stuur uw Gezondheidsverklaring digitaal naar het CBR. Dat doet u zo: ga naar www.cbr.nl en kies rechtsbovenvoor ‘Inloggen Mijn CBR’.
U hebt DigiD (met sms code) nodig (gratis).
U krijgt van ons een bevestiging per email. We versturen vrijwel meteen een keuringsformulier voor de arts naar uw emailadres, daarin zit een ZorgDomein-code.
ZorgDomein is een (veilige) digitale omgeving waarmee de informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen bedrijfs- en Arboartsen en CBR.
Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts die met ZorgDomein werkt.
Neem uw ZorgDomein-code mee naar de arts. Hiermee kan de arts uw keuringsverslag opzoeken en invullen. De arts verstuurt het verslag naar CBR. Vraag de arts om een kopie voor uw eigen administratie.
Moet u een afspraak maken met een medisch specialist, doe dat dan meteen. Heeft de arts lange wachttijden? Misschien kunnen we helpen. Stuur een contactformulier.
Op de website Mijn CBR kunt u volgen wat de status van uw aanvraag is.
Heeft u een vraag aan het CBR, stuur in dit geval ook een contactformulier.

Verloopt uw rijbewijs zeer binnenkort?
Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het CBR. Dat kan het beste via het contactformulier. U hoort dan binnen enkele werkdagen van het CBR.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in FNV. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.