Kabinet ziet ruimte om AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen

Minister Wouter Koolmees Koolmees

van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet ruimte om de AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen, schrijft hij vrijdag in een brief aan de bij het pensioenoverleg betrokken partijen.
In het kort

Koolmees wil gesprekken hervatten
Vakbonden eisen bevriezing AOW-leeftijd op 66 jaar
Huidige afspraken: AOW-leeftijd geleidelijk omhoog naar 67 in 2021

Koolmees nodigt de bonden, werkgeversorganisaties en de Sociaal-Economische Raad (SER) uit om de onderhandelingen over het pensioen op “zeer korte termijn” te hervatten.

Koolmees nodigt de bonden, werkgeversorganisaties en de Sociaal-Economische Raad (SER) uit om de onderhandelingen over het pensioen op “zeer korte termijn” te hervatten.

In de brief schrijft Koolmees dat hij ruimte ziet “om nadere afspraken te maken over het minder stringent koppelen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting”.

Het gaat hierbij dus om de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting en het is geen toezegging aan de vakbonden om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar, zoals zij eisen.

Koolmees hoopt met de bonden en werkgevers tot een pakket aan afspraken, waarin ook zware beroepen worden meegenomen, te komen.
Afgelopen weken informele gesprekken gevoerd

De afgelopen weken zijn er informele gesprekken gevoerd over de toekomst van het pensioenstelsel. De afspraken die het kabinet afgelopen november bereid was te maken, liggen volgens Koolmees nog op tafel.

Vakbonden FNV, CNV en VCP reageren positief op de brief van Koolmees en zullen in gesprek gaan met het kabinet.

“We wachten nu op een concrete uitnodiging van de minister. Ik verwacht dat we meteen na het weekend bij elkaar zullen gaan zitten”, zegt FNV-voorzitter Han Busker.
Vooral AOW-leeftijd was probleem bij stuklopen pensioengesprekken

In november liepen de pensioengesprekken tussen het kabinet en werknemers- en werkgeversorganisaties stuk.

De grootste struikelblokken daarbij waren de AOW-leeftijd en de boete die je krijgt als je eerder met pensioen wilt. Ook werden de partijen het niet eens over de mogelijkheid voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken.

Afgelopen dinsdag vond er een landelijke staking plaats in het stad- en streekvervoer. De demonstranten zijn het niet eens met het huidige pensioenbeleid.

Volgens de huidige afspraken gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog naar 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 wordt die leeftijd afhankelijk van de gemiddelde leeftijdsverwachting.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.