Over: EBS vooruitzichten en maatregelen voor de komende tijd.

Datum: 16 oktober 2020

ebs

Update #63

Over: vooruitzichten en maatregelen voor de komende tijd.

In de afgelopen tijd hebben we jullie al een paar keer verteld hoe we er voor staan met onze organisatie. Ik heb gemerkt dat dit veel vragen oproept. Wat gaat er allemaal gebeuren? En veel mensen vragen zich af: wat betekent dit nou voor mij? In deze Update probeer ik daar wat meer duidelijkheid over te geven.

Technisch failliet
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: EBS is op dit moment technisch failliet.
We sluiten dit jaar straks af met een resultaat dat zo’n 8 miljoen euro lager is dan gebudgetteerd: van
2,5 miljoen winst in 2019 naar zo’n 5,5 miljoen verlies in 2020.

Omdat we allerlei maatregelen hebben genomen en de overheid een deel van de kosten compenseert (OV-beschikbaarheidsregeling), hebben we het verlies nog ‘binnen de perken’ kunnen houden. Maar let wel: 5,5 miljoen komt neer op een jaarsalaris voor zo’n 150 medewerkers, of de aanschaf van 20 elektrische bussen. Dus dat hakt er fors in!

Vooruitzichten 2021
We kunnen zo’n klap niet nog een jaar opvangen. Dus als we in 2021 weer verlies lijden, gaan we écht failliet. Om een faillissement te voorkomen, moeten we geld van de overheid krijgen om wegvallende reizigersinkomsten te compenseren. Maar we kunnen geen financiële ondersteuning accepteren als daar een voorwaarde aan is verbonden die erop neerkomt dat we verlies lijden (zoals bij de huidige OV-beschikbaarheidsregeling).

Daarnaast wordt van ons verwacht dat we ook zelf onze kosten terugbrengen. Uiteraard geldt: hoe meer ondersteuning we krijgen, hoe minder we hoeven te bezuinigen. Het is op dit moment alleen nog niet duidelijk hoe de steunmaatregelen in 2021 eruit zullen zien. Er zijn bijna dagelijks landelijke overleggen over de eventuele steun in 2021, maar dat vliegt alle kanten uit; soms lijkt het de goede kant op te gaan en soms lijkt het dramatisch. Het blijft dus nog grotendeels koffiedik kijken tot de zekerheid er is. Pas in december weten we waarschijnlijk meer.

Hoe kunnen we onze kosten terugbrengen?

? Indirecte kosten: kosten die NIET direct stijgen/dalen door meer/minder uren te rijden.
De meeste kosten van hoofdkantoor en ondersteunende afdelingen, vaste kosten van gebouwen en wagenpark vallen hieronder. Als EBS hebben we, vergeleken met andere vervoerders, geen grote indirecte organisatie. Toch kijken we waar we ook de loonkosten naar beneden kunnen brengen: door slimmer te werken, of dingen niet meer te doen.

? Directe kosten: kosten die direct stijgen/dalen door meer/ minder uren te rijden.
Hieronder vallen loonkosten van chauffeurs, brandstof en onderhoud.
Deze directe kosten vormen verreweg het grootste deel van onze kosten en leveren dus ook de grootste bijdrage aan de bezuiniging. Bovendien zitten we momenteel op ongeveer 50% van

 

EBS Public Transportation Pagina 1 van 2

Update

onze normale reizigersaantallen. Minder bussen op de weg is, in elk geval wat betreft het aantal reizigers, op dit moment dus geen probleem.

Wat betekent dit allemaal voor jou?
Ik kan met zekerheid zeggen dat iedereen binnen EBS hierdoor geraakt zal worden. Het is op dit moment alleen nog niet te zeggen op welke manier.
Voor de meesten van ons betekent het hooguit een andere manier van werken. Of een beetje inleveren op de arbeidsvoorwaarden. Maar een klein aantal medewerkers werkt volgend jaar niet meer bij EBS, dat is ook gewoon de realiteit die we onder ogen moeten zien.

Het is natuurlijk vervelend dat er zoveel onzekerheid is, dat realiseer ik mij heel goed. Wij kunnen die onzekerheid op dit moment niet kleiner maken. We kunnen alleen beloven dat we steeds zo snel mogelijk duidelijkheid geven als er meer bekend wordt. Laten we ondertussen oog houden voor elkaar. Als de onzekerheid je boven het hoofd groeit, spreek het dan uit. Deel het met je leidinggevende. Het kan al helpen als iemand met je meedenkt en weet hoe je je voelt. Je mag erop vertrouwen dat wij vechten voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en dus voor de continuïteit van de banen bij EBS.

Tenslotte een bedankje
De afgelopen maanden zijn heel lastig geweest en het is nog niet voorbij. Ik wil daarom heel graag mijn waardering uitspreken naar jullie allemaal. Jullie hebben er allemaal voor gezorgd dat we in deze crisis toch konden blijven ‘draaien’. Bedankt voor het vasthouden van die motivatie, voor dat stapje extra, juist ook die keer dat je al zoveel aan je hoofd had!

Ik zag die motivatie ook weer toen ik vorige week meereed met Deborah, in Voorne-Putten en
Rozenburg. We hadden een heel plezierig en open gesprek.

Bekijk het filmpje hier: https://youtu.be/_A1qM_UU9Ng

 

Namens Directie en MT
Wim Kurver, CEO EBS

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.