Bussen meer coronaproof door innovatieve luchtzuivering

https://innovationorigins.com/nl/bussen-meer-coronaproof-door-innovatieve-luchtzuivering/

Busbedrijf VDL heeft verschillende innovatieve oplossingen bedacht om verspreiding van corona in bussen door luchtzuivering veel sterker te beperken.
29 oktober 2020
Arnoud Cornelissen

Schone lucht bus

 

Busbouwer VDL heeft een nieuw luchtverversingssysteem voor bussen en coaches ontwikkeld. Daardoor wordt de kans op besmetting tijdens een busreis verkleind. Zowel in het openbaar vervoer als het zakelijke verkeer hebben busvervoerders zware klappen moeten incasseren door de coronapandemie. Het luchtzuiveringsssyteem en de nieuwe filters van VDL maken bussen nu veel meer coronaproof.

De onderneming heeft een naam opgebouwd op het gebied van innovatieve oplossingen. Zo bouwde VDl de Medibussen van Deutsche Bahn. Deze worden momenteel al ingezet bij een grootschalige studie van het Robert Koch Institute (RKI) naar de COVID-19-verspreiding in Duitsland. Door het gebruik van de Medibussen hebben onderzoekers en artsen de beschikking over hoogwaardige laboratoriumomgevingen die bovendien flexibel inzetbaar zijn op verschillende locaties.

Verspreiding door de lucht

Het COVID-19-virus verspreidt zich op verschillende manieren. Besmetting gaat vaak via virusdeeltjes aan oppervlaktes en aerosolen in de lucht. Op dit moment gelden in bussen al de basisregels van handen ontsmetten, mondkapjes dragen en afstand houden. Ook wordt zo veel mogelijk lucht ververst. Daardoor wordt de aanwezigheid van virusdeeltjes tot een minimum beperkt.

Om de mogelijke aanwezigheid van virusdeeltjes nog verder te reduceren, heeft VDL Bus & Coach VDL een nieuwe luchtzuiveringstechniekontwikkeld. Deze Pure Air Technology is beschikbaar voor de modellen Futura. Hierbij wordt lucht actief geïoniseerd met behulp van plasma cluster ionisatoren. De geïoniseerde lucht die vanuit het luchtkanaal het passagierscompartiment instroomt, heeft een dermate hoge ionenwaarde dat niet alleen virussen, maar bijvoorbeeld ook fijnstof en bacteriën onschadelijk worden gemaakt. De modules worden onzichtbaar in het luchtkanaal van het voertuig geplaatst. Het systeem wordt bij het opstarten automatisch geactiveerd. Dit garandeert een constante reiniging. Het ionisatieproces is onschadelijk voor mens en milieu.
Upgraden van recirculatiefilters

In zowel de modellen Futura als de Citea is ook de VDL Clean Air Technology beschikbaar. Dat biedt de mogelijkheid om in de touringcars en openbaar vervoer bussen de recirculatiefilters van het klimaatsysteem te upgraden naar een F7-gradatie. F7-filters reduceren tot 90 procent van het aantal deeltjes met een formaat tot 0,4µm. Hieronder vallen ook de vochtdruppels die ontstaan door praten of hoesten. Deze vochtdruppels kunnen het transportmiddel zijn voor kleinere virusdeeltjes en worden dus in hun geheel afgestopt door het F7-filter.
Minder luchtcirculatie

Voor de VDL Citea is nog een aantal specifieke oplossingen bedacht die ervoor moeten zorgen dat de kans op besmetting tot een minimum wordt beperkt. Ook kan in VDL-bussen het klimaatsysteem worden aangepast. Daardoor wordt het aandeel verse lucht verhoogd tot 100%. Deze aanpassing zorgt ervoor dat er minder lucht gerecirculeerd wordt, waardoor de kans op besmetting afneemt.

De Brabantse busbouwer heeft nog verder verschillende andere toepassingen ontwikkeld voor de bescherming van zowel chauffeurs als passagiers. Het gaat dan om afscheidingswanden bij de chauffeur en automatische dispensers van desinfectiemiddelen bij de deuren.

Arnoud Cornelissen schrijft al jaren in onder andere diverse Nederlandse dagbladen over wetenschap en techniek.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Connexxion, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.