Contactberoepen: vanaf 1 december mondkapjesplicht bij zowel professional als klant

Het kabinet wil met ingang van 1 december het dragen van een mondkapje in onder meer winkels, musea, theaters, benzinestations, restaurants en cafés verplichten. De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens.

mondkapje

 

Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Drie maanden
De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. Op basis van de tijdelijke coronawet heeft het Parlement zeven dagen om zich over deze regelingen te buigen. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.

Bron: Maurice van der Linden19 november 2020

https://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/contactberoepen-vanaf-1-december-mondkapjesplicht-bij-zowel-professional-als-klant/

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.